41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - wapens

FAL

FAL  FAL magazijn  FAL patroon

Type (Half)automatisch geweer
Kaliber 7,62 mm
Max. dracht 500 m
Eff. dracht 200 m
Gewicht 4,6 kg (incl. magazijn)

Fusil Automatique LťgŤre. Automatisch legergeweer van de Fabrique Nationale in Herstal (BelgiŽ), dat bekend werd als 'the free world's right arm', het wapen van westerse legers in de jaren zestig tot tachtig. Gebruikt de 7,62 mm-patroon van de Navo. Werkt in principe automatisch, wat betekent dat de afvuurcyclus (uitwerpen van de lege huls, aanbrengen van een nieuwe patroon, spannen van de afvuurrichting) automatisch gebeurt, door de gasdruk die bij het schot wordt ontwikkeld. De FAL die bij de 41 Afdva C-bat werd gehanteerd, was echter halfautomatisch afgesteld, hetgeen betekent dat bij een volgend schot niet kan worden afgevuurd voordat de trekker is losgelaten. In het veld behoorlijk storingsgevoelig.

 

UZI

UZI  Magazijn UZI  UZI patroon

Type Automatische pistoolmitrailleur
Kaliber 9 mm
Eff. dracht 100 m
Gewicht 3,7 kg (incl. magazijn)
Max. vuursnelheid 600 schoten/min

Volledig automatische en compacte mitrailleur van oorspronkelijk IsraŽlische makelij, die echter ook bij Fabrique Nationale in Herstal (BelgiŽ) geproduceerd wordt. Het magazijn zit in de greep en de kolf kan ingeklapt worden. Bij de 41 Afdva C-bat was de UZI het persoonlijke wapen van de stuco's en stuksbedienden, vanwege het kleine formaat en de beperkte ruimte in de stukken. Is bij de Koninklijke Landmacht inmiddels vervangen door de Diemaco C7/C8.

 

MAG

 

Type Volautomatische mitrailleur
In gebruik Canada, VS, Nederland
Kaliber 7,62 mm
Vuursnelheid 700-750 schoten/min
Max. dracht 600 m
Eff. dracht 300 m
Gewicht 10,5 kg (met voorsteun)

Mitrailleuse A Gaz, net als de FAL afkomstig uit de Belgische FN-fabrieken.Deze bandgevoerde mitrailleur wordt binnen de NATO al zo'n 40 jaar gebruikt, zowel 'los' bij infanteristen als op voertuigen op een affuit.

 

Browning .50 M2 HB

 

Type Volautomatische mitrailleur
In gebruik Canada, VS, Nederland
Kaliber 12,7 mm (0,50 inch)
Vuursnelheid 450-550 schoten/min
Max. dracht 7500 m
Eff. dracht 2000 m
Gewicht 38 kg

De mitrailleur Browning .50 M2 HB (Heavy Barrel) is een vol automatisch luchtgekoeld wapen, naar Amerikaans ontwerp van John M. Browning uit 1918, waarbij de patronen worden aangevoerd door een patroonband. Het wapen is in de eerste plaats bedoeld tegen luchtdoelen en wordt doorvoor op een daarvoor bestemde affuit geplaatst of op een voertuig gemonteerd. Indien veel met het wapen wordt gevuurd moet na lange vuurstoten 1 minuut worden gewacht om de loop te laten afkoelen, ook kan men er voor kiezen om na 1 kistje munitie (100 patronen) de loop te verwisselen met natte doeken. 

 

LAW M72

 

Type Antitank raketwerper
In gebruik VS, Nederland
Kaliber 66 mm
Eff. dracht 200 m
Lengte 67 cm (ingeklapt)
Gewicht 2,5 kg

De M72 Light Anti-Tank Weapon (LAW) van Talley Industries is een lichte raketwerper, die vanaf de schouder kan worden afgevuurd.

 

FN Browning pistool High Power

 

Type Halfautomatisch pistool
In gebruik Nederland, Duitsland, VS
Kaliber 9 mm
Eff. dracht 25 m
Lengte 20,0 cm 
Gewicht 0,9 kg

Door John M. Browning ontworpen semi-automatisch handvuurwapen van de Fabrique Nationale in Herstal (BelgiŽ). In 1946 bij de landmacht ingevoerd. Vanwege de korte loop is de effectieve dracht slechts 25 meter. Bij de 41 Afdva C-bat was het FN Browning-pistool het persoonlijke wapen van o.a. de kapitein. In 1992 werd begonnen met de uitfasering van het pistool. Inmiddels vervangen door de Glock.

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home