41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - het VRC (vuurregelingscentrum)

Wachtmeester vuurregeling Frits Huisman - Klik om te vergrotenHet VRC is het zogenaamde brein van de batterij. Hier worden namelijk de schietgegevens voor de stukken bepaald. Aan de hand van de zogenaamde vuuraanvraag door de waarnemers in het voorterrein worden door de eerste luitenant van Putten en de wachtmeesters Huisman en de Bruin de gegevens naar het doel bepaald en omgerekend naar de gegevens voor de stukken (hoekmeterstand en kwadranthoek).

Het VRC bestaat eigenlijk uit 2 gedeelten: de GB1, beter bekend als de bakkerskar (M577), met daarop eerste luitenant van Putten, batterijwachtmeester Visser, radiotelefonist korporaal Karssen en chauffeur kanonnier 1 Dupon, welke in noodgevallen vervangen werd door korporaal 1 Voogt, zoals tijdens de batterijtest toen Dupon tijdens het rijden het chauffeursluik op zijn hoofd kreeg. Het resultaat: vier tanden door zijn lip en een vreselijke hoofdpijn. 

M577/bakkerskar - Klik om te vergrotenHet andere gedeelte, de GB2 (een viertonner), wordt door kornet Klein-Langenhorst, wachtmeester 1 Kreyveld, wachtmeester de Bruin, radiotelefonist kanonnier 1 Bouwknecht, chauffeur kanonnier van Hooft en een aantal  gidsen waar vaak mee gerommeld werd. Vaste gidsen waren min of meer de kanonniers van Wageningen, de Graag en Tim Timmermans, terwijl tijdens verschillende oefeningen ook de kanonniers Bekx, Ramkelawan, Horn, Anderson, Damoiseaux en Ophorst gids zijn geweest. De GB2 is onderdeel van de verkenningsgroep (waarin onder andere de BTC, TMD en VBDN) die 's ochtends tijdens oefeningen meestal als eerste vertrok om de stellingen waaruit geschoten moest worden te verkennen. De BTC kapitein Boering bepaalt als we in de stelling aangekomen zijn het nulpunt en de richting waarin de stukken komen te staan, wachtmeester 1 Kreyveld plaatst samen met de gidsen de stellingsvlaggen waar de stukken naast moeten komen te staan. Klein-Langenhorst is dan al in de weer met het KRT (kompasrichttoestel), welke nodig is voor het in de juiste richting brengen van de stukken. Ondertussen stelt wachtmeester de Bruin een voorlopige vuurkaart op, die nodig is om de gegevens naar het doel op te meten. De gidsen staan bij hun vlaggen en als de rest van de batterij in de stelling aankomt, gidsen deze de stukken naar hun plek. Wachtmeester de Bruin gidst de GB1 naar zijn plek en gaat samen met wachtmeester Huisman verder aan de voorbereidingen voor het vuren. Kanonnier 1 Dupon is druk aan het camoufleren en loopt de lijnverbinding, uit. Als de stukken zich klaarmelden kan de oorlog beginnen 10 hier 11 VUURAANVRAAG!!!

Wisten jullie dat:

 

Radiotelefonist kanonnier 1 Bouwknecht na al de oefeningen nog nauwelijks weet hoe een radio eruit ziet? Chauffeur Eric van Hooft bij de GB2 - Klik om te vergroten

 

De helft van het beroepskader na 10 maanden Huisman nog steeds de Bruin noemt en andersom?

 

De GB1 en de GB2 een paar keer half zijn uitgebrand dankzij het kerosinekacheltje van wachtmeester 1 Kreyveld?
 

Korporaal 1 Voogt net zo vaak naast de weg rijdt als erop?

 

Korporaal Karssen tijdens een rit met de bakkerskar over de tankbaan altijd over zijn nek gaat?

 

Een vuurkaartkoker dan een prima kotsbak is?

 

Wachtmeester de Bruin dit allang ontdekt had?


Media: 
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - het VRC (vuurregelingscentrum)

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home