ReŁnie 41e Afdeling Veldartillerie, Legerplaats bij Oldebroek, 4 september 2010

Toen de 41e Afdeling Veldartillerie in 2005 werd opgeheven, kondigde de laatste commandant van de afdeling, luitenant-kolonel Renť Daalman, reeds aan dat er over 5 jaar een reŁnie zou plaatsvinden. Zaterdag 4 september 2010 was het zover. Vooraf hadden een kleine 250 oud-41 Afdva-ers zich aangemeld voor de reŁnie, hetgeen met aanhang erbij betekende dat er zo'n 400 personen aanwezig waren. Onder uitstekende weersomstandigheden werd het een zeer geslaagde middag.

 
Ontvangst

ReŁnie 41 Afdva, 2010 - Klik om te vergroten Tussen 13.00 en 14.00 uur druppelden de reŁnisten de Legerplaats bij Oldebroek binnen, om zich na aanmelding en ontvangst van naambordje, consumptiebon en reflecterend hesje (met 41 Afdva-logo) te begeven richting de brandweerkazerne op de Knobbel. Het hesje leverde enige verwarring op. 'Wat gaan we voor gevaarlijke dingen doen, dan?', klonk het. Navraag leerde dat het hesje een aandenken aan de reŁnie was en het niet bedoeld was voor gebruik tijdens risicovolle activiteiten tijdens de reŁnie. Die waren er niet.

ReŁnie 41 Afdva, 2010 - Klik om te vergroten Het terrein rond de brandweerkazerne was ingericht als een ouderwets afdelingsbivak. Een aantal boogtenten deed dienst als verkooppunt van bier en fris, 41 Afdva-artikelen en artilleristische hebbedingetjes. In andere boogtenten werd beeldmateriaal uit vervlogen 41 Afdva-tijden vertoond, terwijl in een aantal geschakelde boogtenten vermaak voor de kinderen werd geboden. De brandkazerne bood onderdak aan een koffie- en theepunt en aan een podium voor de band. Bij het bivak was oud en nieuw artilleristisch materieel opgesteld, waaronder houwitsers M101, M109 en PzH 2000.

Rond 14.00 uur trapte de laatste commandant van 41 Afdva, luitenant-kolonel Renť Daalman de reŁnie officieel af met een welkomstwoord, enkele huishoudelijke mededelingen en... de oproep om gezamenlijk het eerste couplet van het Lied der Veldartillerie te zingen. De eerste poging vond maar weinig bijval, maar onder aanmoediging van Gerrit Bosch, ooit stafadjudant bij 41 Afdva, en Daalman zelf, klonk een tweede poging aanzienlijk overtuigender. 'Heel goed', constateerde Daalman.

 
Ontspannen programma

ReŁnie 41 Afdva, 2010 - Klik om te vergrotenHet programma voor de rest van de dag was simpel: onder het genot van een drankje lekker doorkletsen en herinneringen ophalen. De foto's kwamen op tafel en de sterke verhalen vlogen over en weer. Verloren gewaande dienstmaten werden teruggevonden of na lang zoeken juist niet. Het Nederlands Artillerie Museum, iets verderop op de legerplaats, had voor de gelegenheid de deuren geopend. Veel reŁnisten verkozen echter de gezelligheid bij de brandweerkazerne boven een museumbezoekje.

De muzikale omlijsting kwam van Base Bleed (vernoemd naar een bepaald type artilleriemunitie), een band die op de Legerplaats bij Oldebroek is ontstaan en grotendeels uit militairen van de legerplaats bestaat. Base Bleed bleek een degelijke band met voornamelijk klassieke 70's en 80's rock op het repertoire. De static show trok veel bijkijks. Vooral de pantserhouwitsers M109 en PzH 2000 NL waren populair bij de aanwezige kinderen. Personeel van 11 Afdra zorgde voor tekst en uitleg.

Aan het eind van de middag stond er een warme maaltijd (nasi, bami of patat) gereed, waarna de reŁnie tegen haar einde liep. Een enkel groepje borrelde nog na in de speciaal daartoe geopende officierskantine; de rest kon tijdens de thuisreis reeds terugkijken op een bijzonder geslaagde dag. Het voornemen is om iedere vijf jaar een reŁnie van 41 Afdva te houden. Laten we hopen dat er in 2015 weer zo'n prachtige reŁnie is, met net zulk prachtig weer en een nog betere opkomst.

Media: 
Klik om te downloaden Programma reŁnie 41 Afdva 2010
Klik om te downloaden Deelnemerslijst reŁnie 41 Afdva 2010
Klik om te openen Foto's: reŁnie 41 Afdva, Legerplaats bij Oldebroek, 4 september 2010
Klik om te downloaden Filmpje: reŁnie 41 Afdva, Legerplaats bij Oldebroek, 4 september 2010

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home