Ouderweekend, 20-21 februari 1988

Kapitein Boering en zijn vrouw krijgen een kadootje - Klik om te vergrotenDe Charly batterij had in februari 1988 een alleszins geslaagd ouderweekend. Begeleid door onverwacht mooi weer waren op vrijdag 19 februari ruim 150 bezoekers vanuit het verre Nederland naar Seedorf gekomen om de dikwijls grootse verhalen van zoons, broers of vrienden nu eens aan de werkelijkheid te toetsen. Daaronder bevonden zich niet alleen ouders van dienstplichtigen; ook de batterijcommandant en zijn opperwachtmeester mochten zich op een tijdelijk weergekeerd ouderlijk gezag verheugen. Direct na aankomst werd een ieder op broodjes en soep vergast en na van de ergste reisbeslommeringen te zijn bekomen sprak een op zijn paasbest uitziende kapitein Boering een kort welkomstwoord. Middels een in opdracht van de 41e Pantserbrigade gemaakte filmimpressie, waarin ook de mannen van de Charly batterij herhaaldelijk figureerden, kreeg men een eerste indruk van het leven in en om Seedorf . Terwijl een uit eigen gelederen geformeerde Charly Soundmixband de muzikale omlijsting verzorgde, konden militairen en aanhang zich vervolgens vergapen aan een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde fotoreportage, waarin de vele hoogtepunten, maar ook dieptepunten, die de batterij inmiddels had gekend, kleurrijk waren weergegeven. 

Stormbaandemo - Klik om te vergrotenNa een welverdiende nachtrust, die uit voorzorg door de vaders en moeders op gepaste afstand van elkaar werd doorgebracht, troffen zij omstreeks 9 uur batterij op volle sterkte aangetreden. Onder leiding van de wachtmeester Visser werd vervolgens een demonstratie-exercitie gegeven, die de kwalificatie 'show' niet misstond. Wekenlange intensieve training en voorbereiding waren niet voor niets geweest; voor het oog van de talrijke aanwezigen werden op commando en met perfecte discipline tal van fraaie patronen ontplooid, waar menig garderegiment trots op zou zijn geweest. Een twaalftal oudjes deed daarna nog eens voor hoe het in ieder geval niet moest. Na bezichtiging van het materieel en de talrijke voertuigen ging het naar de stormbaan. Met veel rook en vuurwerk werd hier een kleine veldslag uitgevochten, éénmaal onderbroken door het afvoeren van een door vakkundig schminkwerk toegetakelde gewonde. Vervolgens werd het publiek naar het genieveld gesleept, alweer het een tweetal M109-stukken in stelling zag komen. Doordat de beloofde, door sommige angstig tegemoet geziene artillerienabootser tot tweemaal toe weigerde, kende dit evenement een onverwacht rustig slot.

Een gewonde tijdens de stormbaandemo! - Klik om te vergrotenDe middag konden de vermoeide aanwezigen gebruiken om wat op adem te komen en de kazerne en zijn omgeving te bezichtigen. Zodoende kon men goed uitgerust aan de als hoogtepunt bedoelde feestavond beginnen.  En een hoogtepunt werd het. In een schitterend aangeklede feestzaal bracht een speciaal uit Nederland overgekomen band een repertoire ten gehore dat varieerde van Miller tot Madonna. Zowel jong als oud waren dan ook veelvuldig op de spiegelende dansvloer te vinden. Tegelijkertijd bestond er ruimschoots de gelegenheid voor het nuttigen van een drankje en een hapje, waartoe zelfs een compleet koud buffet werd geserveerd. Naast de gehele Charly batterij met aanhang, bevonden zich  onder de feestgangers ook talrijke prominenten van de 41e afdeling, waaronder de overste Hollander en zijn echtgenote. Later op de avond lieten, onder grote hilariteit van de aanwezigen, twee kanonniers zich in hun hemd zetten tijdens een striptease, al gaven ze zich uiteindelijk niet volledig bloot. Al met al duurde het tot diep in de kleine uurtjes voordat het feestgebruis was verstomd en een ieder zich ten ruste had begeven. Zondagmorgen werd welbesteed door met koffie en gebak weer op verhaal te komen. Omstreeks 11 uur was dan toch het moment van afscheid aangebroken. Namens de gehele batterij bedankte kapitein Boering iedereen voor zijn aanwezigheid en wenste een ieder een behouden thuisreis. Het ouderweekend zat erop, het opruimen kon beginnen.

Media: 
Klik om te downloaden Boekje ouderweekend 41 Afdva Charly batterij 1988 
Klik om te openen Foto's: Ouderweekend, 20-21 februari 1988
 
Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home