Opkomst stukscommandanten en –bedienden op 30 juni en 7 juli 1987

De kanonniers arriveren - Klik om te vergrotenVoor de stukscommandanten (stuco’s) begon het allemaal op een zeer warme dag in 't Harde (30 juni '87), alwaar het dienstplichtige kader zich, poepvers, verzameld had en in de bus naar Seedorf werd geschopt. Na aankomst in Seedorf kon het introductieprogramma beginnen. Er werd kennis gemaakt met het beroepskader en er volgde een rondleiding over de kazerne, waarbij de nadruk werd gelegd op de vele verenigingen, waarvan verwacht mocht worden dat ze regelmatig een alcoholische vergadering hielden. Tevens werd ingepraat, door de adjudant Majoie, het alcoholgebruik zoveel mogelijk te beperken, zowel voor de kaderleden als voor de kanonniers, door ze te motiveren om te gaan sporten of iets dergelijks. Dit is uiteraard niet gelukt. En als ze al gaan sporten is een biertje naderhand ook geen slecht idee natuurlijk. Ook werd verteld,wat er van de kaderleden verwacht werd voor wat betreft de inwendige dienst van de batterij, kamerinspecties, enz. Kortom,die eerste dagen werd er waanzinnig veel verteld en maar uiterst weinig gedaan. Daar kwam echter verandering in.

De tweede helft van de week werd er voornamelijk aandacht besteed aan de lichamelijke gesteldheid van de bolle onderofficieren; er werden uitstapjes georganiseerd naar de schietbaan, (speedmarsend) om de baanregels uit te leggen, i.v.m. een eventuele taak als schietpuntinstructeur bij de kanonniers. Ook werd het afwachtingsgebied verkend, welke bij een eventueel oefenalarm moet worden betrokken. Op de heenweg zag iedereen het nog wel zitten, ondanks de verbrandingen die sommigen hadden opgelopen tijdens de sportmiddag met het beroepskader. Helaas de terug weg werd een hel, speedmarsend bij 32 graden Celsius en lastig gevallen door honderden insecten, die de bezwete gezichten aanvielen. Maar ja een bikkel is een bikkel!

Dinsdag kwamen de kanonniers met de bus aan in Seedorf. Alle onwetende versen stelden zich op en de groep werd overgedragen door kapitein Boom. Er volgde een praatje in het PMC, waarna de kamercommandanten ze meenamen naar hun kamers. Die avond werd voornamelijk besteed aan het inruimen van de PSU-kasten en het testen van de bedden. De volgende morgen werd er een rondleiding gegeven met wederom de nadruk op de diverse verenigingen.

Media
Klik om te openen Foto's: opkomst stukscommandanten en -bedienden op 30 juni en 7 juli 1987  
Klik om te downloaden Introductieprogramma kader C-bt 41 Afdva, 30 juni t/m 7 juli 1987  
 
Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home