105mm schietserie, ASK 't Harde, 14-16 oktober 1987

Met de 105mm aan het knallen - Klik om te vergrotenDeze schietserie was een van de weinige oefeningen waar we met plezier naartoe gingen, want het was tenslotte in ons eigen vertrouwde Nederland. We reden er in colonne naartoe met slechts 2 stuksbedieningen, de halve verkenningsgroep, de vuurregelaars en een hoop waarnemers van de stafbatterij. In 't Harde aangekomen kregen we 's avonds  nog gauw even een spoedcursus 105mm geschut. Binnen een half uur werd ons verteld hoe zo'n ding in en uit elkaar werd gehaald, hoe je ermee moest werken en hoe je er onderhoud aan moest plegen (yeagh!). Daarna kregen we te horen dat dit de beste oefening zou worden die we tot dan toe gehad hadden:zonder binnen- en buitenhelm, koppel, wapen en bovendien gewone werkdagen van 8 tot 5!

Een 105mm stuk wordt geparkeerd - Klik om te vergrotenHet schieten met deze antieke proppenschieters (gemaakt in 1942) ging fantastisch. Vergeleken met een M109 was dit gewoon een lachertje: granaatjes van ongeveer 15 kilo (ongeveer 28 kilo lichter dan die van een M109) en knallen waar kornet Klein Langenhorst nog bovenuit schreeuwde.

Voor het stukkenpersoneel was de oefening een leuke ervaring. Het VRC had het echter erg druk maar heeft veel geleerd. Met deze kanonnen hebben we er geregeld 5 of 6 keer snelvuur erdoorheen gejaagd. Dat was nog eens wat anders dan 1 of 2 uur wachten voor 1 of 2 schoten. Maar helaas aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook aan deze schietserie. De kanonnen werden weer naar het "museum" gebracht, waar een paar 'oud-strijders' voor ons het onderhoud afmaakten (een rare hobby trouwens ). 3 dagen en zo'n 500 schoten later gingen we weer terug naar Seedorf, waar we weer aan het gewone, kazerneleven begonnen, met in het vooruitzicht de MIO welke na anderhalve week intensief onderhoud toch niet bleek door te gaan. Als beloning voor het harde werk vertrok de batterij 2 dagen eerder op verlof. Helaas bereikte ons toen het bericht dat kanonnier Venekamp 's avonds na zijn eerste verlofdag een brommerongeluk met dodelijke afloop had gehad. Ongetwijfeld was dit hét dieptepunt in de gebeurtenissen van onze batterij.  

Media: 
Klik om te openen Foto's: 105mm schietserie, ASK 't Harde, 14-16 oktober 1987
Klik om te downloaden Oefenschema 41 Afdva, 1987, 2e halfjaar 

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home