Kerst in de Harz, 24-28 december 1987

Kazerne Fliegerhorst met boogtentbar - Klik om te vergrotenEvenals voorgaande jaren vierde ook dit jaar de Charly batterij van 41e afdeling de kerst in de Harz, een berggebied nabij Oost Duitsland. Op woensdag 23 december vertrokken de kwartiermakers naar de Duitse kazerne Fliegerhorst te Goslar om voorbereidingen te treffen voor de hoofdmacht, die een dag later kwam. Zo werden onder andere een bar, frituur en een speelzaal ingericht en de kamers ingedeeld. Op donderdag 24 december vertrok de hoofdmacht richting Goslar. Met twee bussen werd eerst een bezoek gebracht aan de IDG (Inner Deutsche Grenze). Dit is de scheiding tussen Oost en West Duitsland. De grens blijkt een strook land, afgezet met hekken en prikkeldraad, waarin zich landmijnen en allerlei andere versperringen bevonden, mat om de paar honderd meter een wachttoren. Na deze blik richting Oost Duitsland werd de reis voort gezet en bij aankomst op de Duitse kazerne bracht iedereen zijn kamer en kast in orde. 's Avonds was er nog een dienst van dominee Hengeveld.

De Inner Deutsche Grenze - Klik om te vergrotenAanvankelijk was het de bedoeling om te gaan skiën maar aangezien er geen sneeuw te bekennen was, werd een alternatief programma opgesteld. Zo werd op eerste Kerstdag de sporthal gebruikt om de batterij pelotonsgewijs tegen elkaar te laten voetballen en volleyballen. 's Avonds was er een uitgebreid en uitstekend kerstdiner, dat door een Duitse kok en twee eigen koks was klaargemaakt. De bediening werd door enkele kaderleden en kanonniers van de batterij zelf gedaan. Dit leverde af en toe lachwekkende situaties op. 

Ook 'moeder-overste' luitenant-kolonel Hollander had het menu gelezen en was na een uitnodiging met zijn gezin naar Goslar gereisd om aan de kerstmaaltijd deel te nemen. Na de kerstmaaltijd dook iedereen de bar in, waar bijna iedereen een kerstcadeau kreeg uitgereikt, dat van huis was opgestuurd. Dit werd zeer op prijs gesteld. Het weekend werd gebruikt om de Harz te verkennen. Per bus werden bezoekjes gebracht aan o.a. Braunlage, Altenau, St. Andreasberg en Bad Bedberg. In deze dorpen waren mogelijkheden om gebruik te maken van een golfslagbad, een kunstijsbaan en skiliften. Ook werd een druipsteengrot in Iberg bezocht. Op de avond van de tweede kerstdag werd een bingo gehouden, waarmee vele dure prijzen konden worden gewonnen. Iedereen had  schik in het spel. De sfeer zat er goed in en als iemand weer eens onterecht 'bingo!' had geroepen en als 'straf' een liedje moest zingen, viel de hele zaal spontaan in. Later op de avond vertrok nog groep naar Goslar om, in de binnenstad vertier te zoeken. Dit lukte uiteraard aardig.

Harz fotocollage - Klik om te vergrotenDe laatste avond vertoefde iedereen in de bar waar batterijleden zelf de muziek verzorgden. De kanonniers Liauw Yen Choy, Cheuk a Lam en de korporaal de Wit hadden hier een groot aandeel in. Zelfs kapitein Boering schroomde niet om voor de microfoon een groot meezinglied te zingen. En uiteraard bracht wachtmeester Remco de Ruiter weer zijn versie van de Groningse all time classic 'Keetje'.

Maandag 28 december kwam er een eind aan de mooie vakantie in de Harz. Alles werd afgebroken, het gebouw werd schoongemaakt en een ieder begaf zich op de terugreis naar Seedorf. Hoewel er niet geskied kon worden, had iedereen het toch naar zijn zin gehad.

Wisten jullie dat:

Een brievenbus prima als urinoir kan dienen? Hetgeen bewezen is in het centrum van Goslar

Kanonnier Peter de Graag de toegang tot een kroeg bijna werd geweigerd, omdat je minstens 18 moest zijn (wat Peter al lang was)?

Wachtmeester Pons na uitgebreide verhalen vooraf over een glansrijke ijshockeycarričre, eigenlijk amper bleek te kunnen schaatsen?
 
Media: 
Klik om te downloaden Programmaboekje Harz, 41 Afdva C-bt, 1987
Klik om te downloaden Kerstmenu Harz, 41 Afdva C-bt, 1987
Klik om te openen Foto's: kerst in de Harz, 24-28 december 1987

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home