41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - de commandogroep

De commandogroep van de batterij bestond, zoals in die tijd gewoonlijk, uit de batterijcommant (BTC) en de batterijopperwachtmeester (BTOwi). Bij de 41e Afdeling Veldartillerie Charly Batterij lichting 87-1/2 waren dat respectievelijk kapitein Boering en opper De Vries. Beide hadden een Landrover ter beschikking (resp. de C1 en C2) met chauffeur.

Opper de Vries - Klik om te vergrotenKapitein Boering was van het type 'botte boer' dat iedereen ervan langs gaf, zonder dat hij zelf goed wist waar hij mee bezig was. Het was de eerste keer dat hij een batterij 'draaide', wat goed merkbaar was, en hij moest daarbij zwaar leunen op de ervaren batterijopper en batterijwachtmeesters. Boering was van het soort dat tijdens koude oefeningen je voertuig instapte, je commandeerde plaats te maken, zijn schoenen uittrok en met zijn grote zweetpoten onder je neus iedereen voor 'boer' en 'klootzak' ging zitten uitmaken. Gelukkig zorgde opper De Vries voor enig tegenwicht met zijn 'streng maar rechtvaardige' houding en zijn veel menselijkere en redelijkere instelling.

Geinig voorval was toen kapitein Boering tijdens een verkenningsrit naar het oorlogsgebied van de batterij ontdekte dat zijn pistool verdwenen was. Op de motorkap laten liggen, waarna 'ie was weggereden. Na een paniekerige zoektocht werd het ding wonder boven wonder teruggevonden in de berm langs de snelweg. Ook in andere opzichten gaf de kap (en ook zijn kader) niet altijd het goede voorbeeld. Zo ging het kader (zowel beroeps als dienstplichtig) een keer uit eten bij de Griek tijdens een schietserie. De mooie grote vazen in het restaurant vielen wel in de smaak bij enkele beroepskaderleden. En dus werden de vazen één voor één via het raam de 4-tonner ingeladen. De volgende dag, toen de batterij weer te velde aan het oefenen was, kwam via de radio het bericht door dat er één of andere kwade Griek aan de poort stond bij kamp Trauen. Eén van de korporaals is er toen op afgestuurd, heeft de vazen teruggegeven en de zaak gesust. Het bleek om peperdure erfstukken te gaan.  

Media: 
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - de commandogroep

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home