De chimaera van de 41 Afdva Charly batterij

De Charly Chimaera - Klik om te vergrotenIn 1966 werd de chimaera het symbool van de Charly batterij van de 41e Afdeling Veldartillerie. De chimaera (Latijn: chimaera, Grieks: chimaira) is een figuur uit de Griekse mythologie. Het is een vuurspuwend monster met leeuwenkop, geitenlijf en slangenstaart. Het schepsel was het kind van de honderdkoppige draak Typhon en Echidna, het vrouwelijke wezen dat half slang was. De chimaera bracht kwaad over de streek LyciŽ in zuidwest Turkije. De uit Corinthe afkomstige held Bellerophon doodde het vuurspuwende monster, rijdend op Pegasus' rug.

Etruskisch bronzen beeld van de chimaera - Klik om te vergrotenNaast de Griekse voorstelling van de chimaera, die door de Charly batterij werd gebruikt, is er overigens ook nog een andere variant van de chimaera. In de mythologie van de Etrusken (Italiaans volk uit de eeuwen voor Christus) heeft de chimaera namelijk het lichaam van een leeuw met op de rug een geitenkop en een slang als staart.

Waarom precies de chimaera het symbool van de Charly is geworden, is niet bekend. Het feit dat het woord 'chimaera' met een 'c' begint, zal in ieder geval hebben meegespeeld in de keuze, naast natuurlijk het feit dat de chimaera een gevaarlijk vuurspuwend en brullend monster was. In ieder geval een betere keuze dan het brave beertje dat de Bravo batterij als symbool gebruikte (alhoewel men dat blijkbaar inzag en begin jaren '90 de knuffelbeer verving door een iets gevaarlijker uitziende grizzly beer). 

Embleem van de 14 Afdva C-bt - Klik om te vergrotenIn 1991 werd de 41e Afdeling Veldartillerie gereorganiseerd. Net als andere afdelingen schakelde men over naar een afdeling van twee batterijen (Alpha en Bravo), waarmee de Charly batterij het veld moest ruimen en de chimaera van het toneel verdween. Met de opheffing van de 41 Afdva op 1 juli 2005, keerde de chimaera echter na 14 jaar afwezigheid terug als symbool binnen de artillerie. De Bravo batterij van de 41 Afdva werd namelijk als derde batterij toegevoegd aan de 14 Afdva, waarmee de batterij verder door het leven ging als de Charly batterij van de 14 Afdva. Om iets van de traditie van de 41 Afdva mee te nemen, adopteerde men de chimaera als symbool. Het embleem was echter wel enigszins aangepast. Opvallend was dat de geit prominent aanwezig was, hetgeen in het originele symbool niet het geval was. Tevens was het symbool feitelijk geen echte chimaera; de geit, leeuw en slang werden als aparte dieren gepresenteerd. Met de opheffing van de 14 Afdva Charly batterij op 7 december 2007 ging de chimaera opnieuw verloren als symbool bij de Nederlandse artillerie. 

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home