41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - algemeen

41 Afdva Charly batterij, lichting 87-1/2 - Klik om te vergrotenDe Charly Batterij van de 41e Afdeling Veldartillerie, lichting 87-1/2, diende van 10 juli 1987 tot en met 22 april 1988 te Seedorf, Duitsland. Batterijcommandant was kapitein Boering, opperwachtmeester De Vries was batterijopper en luitenant Van Putten fungeerde als  batterijofficier. Verder waren er de batterijwachtmeesters Van Gemert, Visser en Kreyveld en de kornetten Hendriks en Klein-Langehorst. De batterij bestond uit nog geen 100 man en zat daarmee onder haar organieke sterkte. Erg problematisch was dit niet, want alle belangrijke functies waren vervuld de 'ontbrekende' kanonniers zouden anders toch maar in de weg hebben gelopen.

In zijn algemeenheid was de batterij te typeren als een club die het niet zo nauw nam met de regeltjes en de discipline, maar die als het er op aankwam prima presteerde. Een voorbeeld hiervan waren de stukkentests. Vijf van de zes vuurmonden behaalden een score van boven de 90 punten en het stuk van wachtmeester de Kraay behaalde maar liefst 99 van de 100 punten. Een historische prestatie, die je ogenschijnlijk nooit zou verwachten van zo'n het zooitje ongeregeld. Uiteraard had ook deze lichting de gebruikelijke 'probleemgevallen', zoals de 'suïcidale kanonnier' en de 'criminele kanonnier', maar per saldo heerste er een goede sfeer. Opper De Vries (inmiddels kapitein) 17 jaar na dato: 'Ik kijk met veel plezier terug naar de periode Seedorf. Zeker deze lichting was gezellig'. 

De batterij werkte een voor die tijd redelijk standaard programma af: het AV-bivak, een viertal schietseries in Munster Süd, CI- en MIO-inspecties, richters-, stukken-, batterij- en afdelingstests, een bezoek aan de Oost-Duitse grens, kerstviering in de Harz en 105mm schieten in Oldebroek. 

De 41 Afdva Charly Batterij lichting 87-1/2 was als onderstaand georganiseerd. Dit was in die tijd reeds een lang gebruikelijke organisatie, alhoewel tot in de jaren ’70 een vuurmondbatterij ook een waarnemingsgroep had. Deze verhuisde later naar de Staf, Staf- en Verzorgingsbatterij van de afdeling. Begin jaren '90 werd de batterijstructuur omgegooid; de Charly batterij van de 41e Afdeling Veldartillerie was toen echter reeds opgeheven.


Media: 
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - algemeen

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home