41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - de administratie

De essentie van de administrateur ligt voor velen in de Duitse vertaling 'Zahlmeister'. Zonder betalingen geen beroepskader en onhandelbare dienstplichtigen. Zonder administratie geen leger, maar een bende. Dat wisten de Romeinen al, vandaag de dag geldt dit niet minder. Zo levert ook de militaire administratie zijn aandeel in oorlog en vrede. 

Sergeant admeur Opmeer aan het werk - Klik om te vergrotenDe werkzaamheden van de administratie zijn echter niet louter tot financiŽle aangelegenheden beperkt. Wijzigingen in het personeelsbestand, voeding en verlofdagen; bij dit alles is de administrateur nauw betrokken. Daarnaast staat hij de batterijcommandant met raad en daad, in woord en geschrift, bij. Zijn wapens: pen, papier, een schrijf- en rekenmachine, maar bovenal formulieren, veel formulieren. Circa 70 stuks direct beschik- en inzetbaar. De meeste ervan zijn bekend en worden veel gebruikt; van sommigen is ook de administrateur de bedoeling onduidelijk. 

De bezetting van de administratie is qua omvang beperkt. Laten we het er op houden dat hier is gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. In theorie bestaat een batterijadministratie uit een sergeant administrateur, een korporaal hulpadministrateur en een soldaat schrijver. De praktijk heeft daar de afgelopen 10 maanden grotendeels van afgeweken. Aanvankelijk was Johan Bodde de sergeant administrateur, maar nadat deze afgezwaaid was werd zijn plaats over genomen door Willem Opmeer. Rob Balk, onze korporaal, werd door een langdurige ziekte thuis gehouden. Zijn plaats werd 'tijdelijk' ingenomen door de, in de haast uit Middelburg opgetrommelde, sergeant Renť Piers. Twee sergeanten op een administratie en het is nog goed gegaan ook!


Media: 
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij 87-1/2 - de administratie

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home