41 Afdva Charly batterij, lichting 88-5/6

AfdVa Charly batterij, lichting 88-5/6 - Klik om te vergrotenKapitein E. van Doorn was de batterijcommandant van de Charly batterij in de periode maart tot en met december 1989. BTO was luitenant 1 Wilfred Rietdijk, batterijopper was opperwachtmeester Nico de Vries en de batterijwachtmeesters bij deze lichting waren de wachtmeesters 1 Smit en Ripson en wachtmeester Visser.

De batterij deed min of meer het gebruikelijke programma: AV-bivak, schietseries in Munster Sd, ouderweekend, enzovoorts. Ook werd deelgenomen aan de avondvierdaagse in Zeven. De Charly lichting 88-5/6 werd ook wel de 'mooi weer batterij' genoemd, want elke keer als men op oefening ging, was het prachtig weer. Slechts n viel er een buitje tijdens een oefening. Het was een vrij fanatieke batterij, die al tijdens de opleiding in Oirschot zeer goed presteerde. Dat men daardoor een beetje boter op het hoofd had bij aankomst in Seedorf, De avondverdaagse in Zeven - Klik om te vergroten ging het beroepskader al snel irriteren en dan met name luitenant 1 Rietdijk. Dus kreeg men en flinke uitbrander van de luit en werden de mannen even op hun plaats gezet. Toch bleek ook in parate tijd de batterij een uitstekend functionerende eenheid. Kapitein van Doorn was dan ook vol lof in het voorwoord van het batterijboek over 'zijn' Charly batterij lichting 88-5/6:

'Tien maanden 'parate' diensttijd van begin maart tot eind december in Seedorf ligt inmiddels al weer achter ons. Het is een periode geweest waarin kameraadschap, groepsvorming. het leren met elkaar omgaan en werken, belangrijke elementen zijn geworden. Deze batterij was mijn eerste commando, waar ik veel van geleerd heb, en ik denk velen met mij. Tevens zal ik de batterij altijd in herinnering houden als een fijn stel kerels die gedurende de gehele periode prima gepresteerd heeft. De site van de 41 Afdva Charly batterij, lichting 88-5/6 Een greep uit deze momenten zoals Entre Nous, het AV-Bivak, de avondvierdaagse, het ouderweekend, oefening Steunzool, de batterijtest en de MIO-inspectie waarin de batterij heeft laten zien dat zij tot een hechte eenheid is uitgegroeid. En prestatie zal zeker niet meer verbeterd worden, namelijk de 100 punten van de batterijtest en wat dat betreft hebben jullie een stukje militaire geschiedenis geschoten. Tenslotte wil ik een ieder bedanken voor zijn inzet en prettige samenwerking'

Kanonnier Joost Redegeld was munitiewerker op het echo-stuk, het stuk van stuco Bart van Kaathoven en het beste stuk van de Charly batterij. Hij vat zijn periode in Seedorf als volgt samen: 'Geweldige tijd gehad. Vreselijk gelachen met wachtmeester Rob Visser. Elke zaterdag vaste prik een rondje lekker hollen. Ik kan wel een boek schrijven over de herinneringen die ik heb... Het mooiste van die tijd was natuurlijk het winnen van het kroontje, yep! Het beste stuk van de batterij!'. Een boek heeft Joost niet geschreven, maar sinds maart 2005 heeft hij wel een site over de avonturen van zijn lichting Charly.

Media
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij, lichting 88-5/6  

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home