41 Afdva Charly batterij, lichting 80-3/4

Wachtlopen op oefening - Klik om te vergrotenDe Charly batterij lichting 80-3/4 diende van november '80 t/m september '81. De commandant was kapitein C.A. Hubert. Het kader bestond voor de rest uit o.a. BTO luit De Boer, BTOWI wachtmeester 1 Kremer, batterijwachtmeester Kees Sleegers en de kornetten Van den Bosch en Van Aller. Verder had je nog munoo Harrie Knol, BOG-sergeant Noordzij, foef Krins en de stuco's Boot, Dieleman, den Otter, Pietersz, Zwaard en Van der Wal. Wachtmeesters Den Otter en Van der Wal zijn helaas inmiddels overleden, net als geschutsmonteur Bertus Slot.

Appèl door de opper - Klik om te vergrotenDeze lichting Charly heeft veel koude oefeningen gedraaid, waarbij op een oefening een keer een tent is afgebrand. Ook is oefening Steunzool gedraaid en is er een ouderweekend geweest, in juni 1981.

Ronnie Leungen was chauffeur van de volgwagen (de zogenaamde 'Dikke DAF') van het E-stuk. Zijn bijnaam was 'Wimpke', omdat hij net als de bassist van Normaal uit Beltrum in de Achterhoek kwam en lange haren had. Wimpke vat de 10 maanden in Seedorf als volgt samen:

Ronnie Leungen in de bakkerskar - Klik om te vergroten'We kwamen 's avonds aan in een vliegende sneeuwstorm en moesten diect opstellen, want appèl!! Daarna gelijk naar de NATO-bar om te zuipen tegen de Bravo-batterij en uiteraard gewonnen. Wel lastig om je kamer daarna te vinden. De andere dag het loopbriefje afgewerkt, je kent het. De eerste oefening was op bivak Bravo: pubben en zonder alcohol!! Ik had toen nog geen voertuig, want de dikke DAF was kapot. Dus heb ik veel wacht gedraaid, want wat moest ik anders? En het was erg koud! Maar ja, dat vertellen alle lichtingen. Daarna nog een oefening in de barre winterkou meegemaakt. Er brandden ook wel tenten af, zie het verhaal van wachtmeester Harrie Knol hieronder. Het leven op de kazerne was behoorlijk saai. Altijd maar weer onderhoud op de plaat. Ik heb de DAF wel tien keer geschilderd. En dan maar weer naar de NATO-bar of het HMT. En om tien uur 's ochtends al aan de vette hap.

De Charly-bar anno 1981 - Klik om te vergrotenEens in de zoveel tijd was je Charly-boy en moest je de hele dag het gebouw schoonmaken. Of je was kanonnier van de dag op de dagkamer; sleutels en post afgeven. De bar ging ook regelmatig dicht, want dan klopte de kas weer eens niet! Maar als de bar open was hadden we gelukkig heerlijk helder Grolsch!! Dat kostte eigenlijk 30 cent, maar daar hadden ze 50 cent van gemaakt, zodat er 20 cent voor de bar was. Om 22.30 uur moest de bar sluiten, maar als je dan nog snel drie meter bestelde, kon je toch tot 24.00 uur blijven zuipen.

En nu op oefening! - Klik om te vergrotenDe kapitein was regelmatig boos op ons. Zo had eens iemand gescheten (sorry voor het taalgebruik) net voor de deur van zijn kantoor en hij moest en zou weten wie dat had gedaan. De beste man weet het nu nog niet. Iedereen, behalve hij. Zo waren ook eens tijdens een oefening de hendels van de luiken van de stukken onder gescheten. Een commentaar 's morgens van de stuksbedienden! Maar ik wist van niets. Ook reed ik tijdens oefeningen regelmatig met een aantal maten naar een telefooncel: even wachtmeester Sleegers aardig aankijken voor de ritmachtiging in het boekje van de DAF. Geweldige vent!'

Volgwagen (DAF YA-328) van het Echo-stuk - Klik om te vergrotenWachtmeester Harrie knol was de munoo van de Charly batterij lichting 80-3/4 en herinnert zich nog: 'Die afgebrande tent was de onderofficierstent, waarin ook mijn spullen lagen. Behalve de tent is niets verbrand. Mijn spullen stonden er in ieder geval nog ongeschonden, toen we uit het veld kwamen. Vanaf dat moment mocht de kachel alleen nog ('s nachts) aan als er een wacht was in de tent. De winter was inderdaad koud.Verder hebben we veel lol beleefd aan de onderofficiersvereniging. De beroeps intimideerden ons om lid te worden van de vereniging, maar daar hadden we lang niet allemaal behoefte aan'. De 'strijd' tussen de beroeps en de dienstplichtige onderofficieren werd ook tijdens oefeningen gevoerd. Zo regelde de foef (ook een dienstplichtige) altijd wat extra voorzieningen bij de tenten van de dienstplichtigen, zoals bijvoorbeeld veel verlichting bij de dienstplichtigen, terwijl de beroeps het met een paar lampjes moesten doen'.Verbrande tent tijdens oefening bij -20 - Klik om te vergroten

De batterij had een batterijlied, dat was overgenomen van een vorige lichting. Mocht je weten wat de herkomst van deze tekst is, mail dan naar de webmaster.

(Melodie: 'Ik ben Gerrit')

Refrein:

Ik ben een Charly en zuip als een ketter,
Ik ben puur tuig in de zin van de letter.
En wat bedoel je nu, hoe ik dat kan?
Nou da's toch simpel, ik werd hier een man.

Coupletten:

Toen ik pas gelden naar Seedorf toe kwam
was ik nog groen aan mijn oren.
Ik dronk niet en vrouwen daar wist ik niks van.
Ja, zo was ik nog, kort hiervoren.
Maar moeder die keek niet, ik pakte vijf bier
en heb dat naar binnen gegoten.
'T was wel niet lekker en 't zat me tot hier,
dus heb ik 't naar buiten gespoten.

Zo gingen we naar mutti, dat leek ons wel iets,
lekker van vrouwen genieten.
M'n eerste vriendin daar dat was de kampfiets,
maar ze had van die heerlijke ogen.
Mijn vader die keek niet dus pakte ik haar
en heb haar naar buiten genomen.
Daar zei ze: 'vandaag word ik ellef, echt waar'.
Toen ben ik maar weer hier gekomen.

Ook was er de wacht aan de hoofdpoort, ach jee.
Dan kwam er zo'n blauw generaaltje,
die vroeg van die dingen zo stom, dom, diejee.
Terwijl hij daar zit op z'n paaltje.
'Hoelang is 't gelee dat die broek is gedaan?'
en 't ding zit van binnen naar buiten.
En jongen, die stropdas die heb je scheef aan.
Zo kunnen we toch geen oorlog winnen!

En ken je die sexfilms nog, eens in de week,
die draaiden ze 's avonds op zondag.
Daar kon je dan heen voor een mark of twee.
En mens wat je daar al niet zag!!
Je zat met je cola, je lift of je sprite,
te kijken naar twee botteriken,
dan kon je weer 's avonds, verteerd door de spijt,
alleen in je bed liggen snikken.

Zo had ik ook bollen die keken naar mij
en stootten elkaar fluist'rend aan,
'eg ouwe, jouw pet hangt zo mooi opzij,
vertel ons, hoe is dat gedaan?
En wat stinkt jouw adem beestachtig naar drank!
Toe zeg eens wie wat en hoe-oe-oe,
wij zouden vervult zijn van eeuwige dank!"
Dus verteld' ik ons hele gedoe......

Media
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij, lichting 80-3/4  

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home