41 Afdva Charly batterij, lichting 79-4/5

Luitenant Froling bij het KRT gezien vanuit de opzetkijker tijdens het in de hoofdrichting brengen - Klik om te vergrotenDe batterijcommandant van de Charly batterij in de periode januari t/m oktober 1980 was kapitein A.J. van Ham. Hij nam het stokje over van kapitein Risseeuw, die een aantal dienstplichtige onderofficieren van latere lichtingen nog wel zullen kennen als commandant van de Artillerie Onderofficiersopleiding in Breda. BTO bij de Charly 79-4/5 was de 1e luitenant Peter Froling en batterijopper was opperwachtmeester Arie Heikoop. Uiteraard liepen er twee batterijwachtmeesters rond en dat waren voor deze lichting de wachtmeesters 1e klas Kees Sleegers en Theo Mugie.

De batterij bestond toen nog uit 6 stukken, waarmee deHet pletten van een kevertje tijdens het ouderweekeind door chauffeur Wil de kraker - Klik om te vergroten batterij een keer of drie op oefening is geweest in Munster Sd en n keer aan een grote Reforger oefening heeft deelgenomen ('Atlantic Lion' of 'Klaver Go, Go'). Die laatste oefening was een zogenaamde ruk- en trekoefening. Marc Gloudemans, die in 1980 (plaatsvervangend) stukscommandant was bij de Charly batterij, herinnert zich: 'we hebben tijdens onze tijd in Duitsland (cycli van 4 weken op en 11 dagen thuis, 4 weken op en 4 dagen thuis) ontzettend veel gein gehad. We hadden o.a. een Limbo stuk en een Tukker stuk, wat zeker te merken was tijdens de verbinding: 'lampkus oet, hugte steet breedte steet fertig'. De namen van mijn maten op het Champion stuk waren: Han Post, Ralph Schuurman, Leo van der Giesen, Raymond Westfa, Wil Lemmens (Wil 'De Tandarts' c.q. 'De Kraker') en Len Hertogh'.

Wil 'de Kraker' Lemmens had zijn bijnaam te danken aan de vele matpartijen die hij uitvocht, waarbij hij zich vooral richtte op het gebit van zijn tegenstanders. Ook was er nog korporaal van Faassen, die de snelste tijd had op de stormbaan, van de hele kazerne. Als bijkomende hobby was hij bezig met het trainen voor de marathon achteruitlopen!!

Marc Gloudemans krijgt het schildje van het beste stuk uitgereikt door kapitein van Ham - Klik om te vergrotenIn 1980 had de 41e afdeling door de goede resultaten op de diverse oefeningen de Lucardi-prijs gewonnen (beste afdeling van Nederland). Tijdens de grote januari-oefening in Munster Sd mocht de batterij de prijs in ontvangst nemen. Het was lekker koud (het vroor 's nachts 22 graden) en omdat er allerlei hoge pieten kwamen, moesten de vlaggen de grond in. Er moesten een stuk of 8 jerrycans met benzine opgebrand worden, voordat er eindelijk een beetje gaten in de grond zaten voor deze masten. 

Bert Meppelink, die in 1980 admeur bij de Charly was, staat deze koude oefening nog
goed bij: 'Ik sliep met o.a. de wapenkamer-nerd Alexander Pool in de houten wapenkamer. Onze oliekachel was stuk. Hij kon alleen maar voluit branden. Toen Alexander 's nachts moest plassen, vloog hij in zijn onderbroek naar buiten. Dit leverde hem een longontsteking op. De anderen sliepen in tenten achter de wapenkamer. 's Morgens, als zij hun wapen kwamen ophalen, bakten wij tosti's op onze kachel. De boys knuffelden hun warme geweren en voorzover aanwezig kregen zij een warme tosti mee'.

Han Post en Ralph Schuurman - Klik om te vergroten Verdere belevenissen? Deze lichting heeft de bar gerenoveerd, waarbij markante figuren van de batterij op de muren herkenbaar werden 'vereeuwigd'. Ook was er een dagje zeevissen op de Oostzee, die een grote hoeveelheid kabeljauw (ca. 1 meter per stuk) opleverde. Terug gooien?? Ja, dat deed je natuurlijk niet. Er werd gevist met grote blinkers en als je er n kwijt was, kostte je dat 10 gulden. Er waren er bij die 50 gulden moesten betalen. Daarom alleen al moest de vis mee. De kabeljauw werd op het grasveldje voor het batterijgebouw op de barbecue in folie klaargestoomd. En dan was er het verplichtte dagje naar 'De Muur' kijken nabij Wolfsburg. De dag werd afgesloten met een paar uur stappen in Wolfsburg. Enkele boys werden daar aangehouden, nadat zij zonder betalen een caf uit waren gelopen. Bij het bestellen van een halve worst, ging de barman namelijk altijd even naar achter en op dat moment vertrokken de boys. De barman, ook niet gek, belde de politie. Die stonden de jongens bij de bus op te wachten (alle bussen stonden altijd bij het station; dat wisten deze agenten ook).

Media
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij, lichting 79-4/5  

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home