41 Afdva Charly batterij, lichting 78-5/6

41 Afdva Charly Batterij, lichting 78-5/6 - Klik om te vergrotenDe batterijcommandant van de Charly batterij in de periode februari t/m december 1979 was kapitein Risseeuw, die een aantal dienstplichtige onderofficieren van latere lichtingen nog wel zullen kennen als commandant van de Artillerie Onderofficiersopleiding in Breda. Batterijofficier was luitenant 1 Fröling, batterijopper was opperwachtmeester Heikoop en de rest van het kader werd gevormd door o.a. de wachtmeesters Moors, Bruns en Munnik en kornet Meijer.

Uiteraard werkte deze lichting weer een aantal van de 'standaard' items af, zoals schietseries op de Duitse hei (o.a. een zeer koude oefening op de Lüneburgerheide enLaatste schot - Klik om te vergroteneentje waarbij plotseling een felle heidebrand uitbrak), een excursie naar de Oost-Duitse grens (om de dreiging vanuit het Oostblok van dichtbij te 'voelen'), een reisje naar de Volkswagenfabriek in Wolfburg en het ouderweekend. Daarnaast was er ook en keer een voetbaltoernooi op een andere kazerne in Duitsland. Het toernooi werd gehouden in Lüneburg en het was toen prachtig weer. De verzorging bij blessures werd verzorgd door meisjes die een opleiding volgden voor sportmassage/fysiotherapie. Na afloop zijn de Charly-boys nog Lüneburg in geweest, waar één of ander feest werd gevierd en werd er op de terugweg nog een discotheek bezocht.

Vrijetijdsbesteding vond plaats in de vorm van onder andere weekendjes zeilen en surfen in Bederkesa en bezoekjes aan de Reeperbahn en de vismarkt in Hamburg. Cees Kok, kanonnier bij de Charly batterij lichting 78-5/6, herinnert zich nog: ' Vaak gingen we stappen in nabijgelegen plaatsjes zoals Bederkesa en Lintig. Vooral op zondagmiddag en -avond. Het was dan altijd supergezellig. Ook de Holzwürm in Bremervörde was toentertijd een vaste plek om uit te gaan. De Reeperbahn in Hamburg werd zowel zondagmorgen vroeg als 's avonds laat als we niet konden slapen bezocht. Er is wel eens een maat door een drietonnertje vol met maten 'bevrijd', omdat hij zijn hoog opgelopen drankrekening niet kon betalen. Ook de kermis in Zeven, met feesttenten en orkesten, was zeer leuk om mee te maken'.

Marcheren tijdens het ouderweekend - Klik om te vergrotenEen aardige anekdote is die van kanonnier Hans Kuipers. Het gebouw in Seedorf waar de kanonniers van de Charly batterij sliepen was naast het onderkomen van de marechaussee. Hans was na een avondje doorzakken dusdanig onder invloed dat hij zonder er erg in te hebben het verkeerde gebouw binnenliep, in 'zijn' bed kroop en zodoende de nacht onbedoeld bij de marechaussee doorbracht. 

En dan was er kanonnier John Maessen uit Heerlen, die dacht de douane te slim af te kunnen zijn. Hij had op de kazerne in Seedorf een prachtig mooie B&O hifi-installatie gekocht en die moest natuurlijk op een bepaald moment Nederland worden binnengesmokkeld. Zijn vader was speciaal met de caravan naar Duitsland gereden om eventuele controle te voorkomen. Leuk idee, maar wel jammer dat zijn vader aan de grens met caravan en al eruit werd gepikt en gecontroleerd. Resultaat: alsnog invoerrechten betalen, plus een fikse boete.

Media
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij, lichting 78-5/6  

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home