41 Afdva Charly batterij, lichting 76-2/3

41 Afdva Charly batterij lichting 76-2/3 - Klik om te vergrotenDe 41 Afdva Charly batterij lichting 76-2/3 diende van augustus 1976 tot juni 1977. Dat was twee maanden korter dan de vorige lichtingen. In 1976 werd namelijk besloten om de parate tijd te bekorten, hetgeen betekende dat iedere 10 maanden een 'nieuwe' Charly batterij aantrad. Commandant van de Charly batterij lichting 76-2/3 was kapitein Joosten. Opperwachtmeester Van der Knaap was de batterijopper. Van der Knaap was een fanatiek beroepsmilitair die zichtbaar plezier had in het commanderen. Hij liep altijd met een stok, waarmee hij op zijn hand sloeg als het menens werd. De batterij bestond voor een groot deel uit Limburgers die toch wat braver en minder brutaal waren, waardoor het een relatief rustige batterij was.

Het waren de roerige jaren '70, waarin de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) middels allerlei acties meer vrijheden voor dienstplichtige militairen probeerde te verwerven. 'Langharig tuig' van de Charly batterij 76-2/3 - Klik om te vergrotenDe vrije haardracht bleek een verworvenheid, waar ook veel dienstplichtigen van de Charly batterij gretig gebruik van maakten. Vrije haardracht was echter één punt in de strijd van de VVDM, ruimere verlofregelingen een andere. En zo hingen de inwoners van Bremen en Hamburg uit de ramen om de luidruchtige protestmarsen van de in Duitsland gelegerde militairen, die een ruimere verlofregeling wensten, gade te slaan. Dit tot grote ergernis van onder andere brigade-generaal Bouman, de commandant van de legerkorpsartillerie. Zowat tegelijkertijd met het afzwaaien van de jongens van de Charly batterij lichting 69-2/3, besloot Bouman op te stappen. De jongens van de Charly zwaaiden daadwerkelijk af en Bouman kwam na veel gepraat op zijn besluit terug.

Kanonnier Jo Soons: Ik heb een zeer leuke tijd gehad en er goede herinneringen aan over gehouden. Was goede maten met 'Mannie' Hermans, Ger Pijnenburg, Ben Sprong, Bér van Lieshout, Glen Blokland, Jos Raes, Ricardo Ramdin en Jan van der Toorn'.

Heb jij bij deze lichting gezeten en herinner je je meer? Mail de webmaster!

Media
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij, lichting 76-2/3  

Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home