41 Afdva Charly batterij, lichting 69-2/3

De Charly batterij lichtin 69-2/3 - Klik om te vergrotenDe Charly batterij lichting 69-2/3 diende van september 1969 tot en met augustus 1970 in Seedorf. Kapitein van Ballegooij was de batterijcommandant en eerste luitenant Smeulders was de batterijofficier. Het clubje batterijonderofficieren werd gevormd door de wachtmeesters de Ceunink van Capelle, van der Muren en Wijers. Het dienstplichtig kader werd gevormd door onder andere de wachtmeesters Coen Berkhout (fourier), Jan Vieregge (munitieonderofficier) en Jan Leeuwerink (stukscommandant).

Cor Schoonenberg - Klik om te vergrotenDe bezigheden van deze lichting Charly waren onder andere: oefeningen op de Lüneburgerheide, oneindig onderhoud plegen op de kazerne, op bezoek bij de Volkswagenfabrieken, een CI-inspectie in het veld met 25 graden vorst, een bezoek aan het IJzeren Gordijn en een uitstapje naar Helgoland. Lichting 69-2/3 was één van de eerste lichtingen die schoot met de gemechaniseerde 155 mm vuurmond M109, die de gemechaniseerde 105 mm vuurmond AMX-PRA verving. Het betrof de eerste versie van de M109, dus nog met de korte loop. 

Charly stuk M109 met nog de korte loop - Klik om te vergrotenKanonnier Dick Kouters was richter breedte en hoogte op één van de stukken: 'We hadden toen een kapitein met een beetje Amerikaans accent. Het poetsen bleef maar doorgaan, maar we drukten ook regelmatig onze snor in het PMT of KMT. In de weekenden gingen we naar Hamburg liften of naar Bremerhaven. Minder leuk was het met de CI-inspectie toen we in het veld waren, -25 graden. Wij in een puptentje en de officieren in een heerlijk verwarmde tent. Maar wij hadden in de M109 natuurlijk ook niet te klagen... even de kachel aan, deuren dicht een het was een sauna. De sport van het smokkelen van sigarettensloffen bestond toen ook nog. Al met al, toch een leuke tijd.' Dick speelde in het kazerne-elftal. 'Dat had als voordeel dat je zondags niet op appèl hoefde te verschijnen'.  

Heb jij bij deze lichting gezeten en herinner je je meer? Mail de webmaster!

Media: 
Klik om te downloaden Namenlijst 41 Afdva Charly batterij lichting 69-2/3 
Klik om te openen Foto's: 41 Afdva Charly Batterij, lichting 69-2/3  
 
Naar de homepage van 41 AfdVa C-bt 87-1/2Home